Традиційна грузинська кухня

Грузи́нська ку́хня — традиційний національний кулінарний стиль мешканців Грузії. Особливістю грузинської кухні, як і будь-якої національної, є застосування певних продуктів, розповсюджених тільки на Кавказі, і, як наслідок наявність певних страв, популярність котрих отримала всесвітнє визнання.
Грузинська кухня у своїх рецептах та філософії приготування страв спирається на контраст пряного і гострого. Широко використовуються овочі, як у самостійних стравах, так і у якості доповнення до м'ясних страв. За історико-географічними особливостями грузинська кухня поділяється на кухні Західної та Східної Грузії, зумовлені не лише різними природними умовами цих двох великих регіонів, але й певним османським впливом на кухню Західної Грузії, а іранським — на кухню Східної Грузії. Як результат встановилась різниця у використанні деяких основних продуктів (хлібних, м'ясних), та, частково, в характері улюбленої ароматично-смакової гами — різниця, що збереглася і до нашого часу.
Грузія здавна славилася своєї гостинністю, яка відома у всьому світі. Традиції грузинського святкового столу формувалися протягом багатьох століть. За грузинським столом обирається «тамада», який керує за столом. Тамадою, як правило, обирають відому і поважну людину. За столом слово тамади — закон. Тамада може передавати слово після тосту будь-кому за своїм бажанням;— «алаверди», гість повинен продовжити тост, основну думку якого не можна змінювати, і закінчити його, або знову передати комусь «алаверди». Той, хто піднімає тост, повинен випити келих чи ріг до дна, для інших це не обов'язково. Традиції грузинського столу не допускають негативу в словах чи у діях відносно присутніх. Застілля в Грузії — тривалий процес. Тому, якщо ви їстимете грузинські закуски поспіхом, можете не дочекатися основної страви.

Супи


Глечик з лобіо
Грузинські супи майже позбавлені овочевої гущі. Зате їхня консистенція є набагато щільнішою за звичайні супи. Дуже часто цього досягають вводячи до них жовтки або цілі яйця. Аби яйця не згорталися під час нагрівання, застосовується такий прийом: їх заздалегідь змішують в єдину емульсію з якимось кислим середовищем — натуральним кислим фруктовим соком, кислим молоком (мацоні) чи з оцтом. В ролі кислого середовища найчастіше використовується висушене пюре сливи ткемалі, що називається «тклапі». Кисле середовище застосовується в супах також тоді, коли відсутні яйця, але є доволі багато жиру чи м'яса. Це не тільки поліпшує та робить різноманітним смак страв, але й значно підвищує їхню засвоюваність.

Борошняні вироби


Аджарське хачапурі
Грузинську кухню не можливо уявити без виробів з тіста, таких як хінкалі і хачапурі. Хачапурі — гордість Грузії. Їх існує десятки видів: імеретинські, мігрельські, аджарські хачапурі, листкові хачапурі, хачапурі з квасолею (лобіиані), осетинські, хевсурські (всередину яких окрім сиру також кладуть траву). При цьому аджарські хачапурі не схожі на імеретинські. За формою вони нагадують човники, а всередині у них — яйце.

Типові страви


хінкалі
  • бастурма — шашлик по-грузинськи
  • качка з айвою
  • лобіо — червона квасоля із зеленню
  • саціві — холодна страва з вареної курки в соусі саціві.
  • ґомі — каша з кукурудзяного борошна і води
  • гуда — баранячий сир, приготований у мішечках
  • купати — обсмажені ковбаски з свинячого фаршу
  • курча «табака» — смажена у маслі під пресом тушка курчати
  • мужужі — холодний густий суп із субпродуктів
  • мчаді — кукурудзяний коржик
  • плов з айвою
  • пхалі — подрібнена суміш з трав у горіховому соусі
  • ткемалі — кислуватий соус, який виготовляється зі слив і приправлений меленою зеленню
  • харчо — гострий суп з яловичини
  • хачапурі — ватрушки з сиром
  • хаш — гарячий густий суп з свіжих яловичих гомілок, рубця і сичуга
  • хашлама — варене м'ясо з приправами
  • хінкалі — різновид вареників з бараниною або яловичиною і свининою. Фарш рубають ножем до желеподібного стану
  • чакапулі — печеня з молодого ягняти з овочами
  • чанахі — картопля, тушкована в горщику з бараниною і баклажанами
  • чахохбілі — обсмажені і тушковані у томаті шматочки птаха
  • чіхірітма — суп з курки
  • чурчхела — солодкі ковбаски з волоського горіху

Немає коментарів:

Дописати коментар