Грузинська кухня у своїх рецептах та філософії приготування страв
спирається на контраст пряного і гострого. Широко використовуються
овочі, як у самостійних стравах, так і у якості доповнення до м'ясних
страв. За історико-географічними особливостями грузинська кухня
поділяється на кухні Західної та Східної Грузії, зумовлені не лише
різними природними умовами цих двох великих регіонів, але й певним
османським впливом на кухню Західної Грузії, а іранським — на кухню
Східної Грузії. Як результат встановилась різниця у використанні деяких
основних продуктів (хлібних, м'ясних), та, частково, в характері
улюбленої ароматично-смакової гами — різниця, що збереглася і до нашого
часу.
Грузія здавна славилася своєї гостинністю, яка відома у всьому світі.
Традиції грузинського святкового столу формувалися протягом багатьох
століть. За грузинським столом обирається «тамада»,
який керує за столом. Тамадою, як правило, обирають відому і поважну
людину. За столом слово тамади — закон. Тамада може передавати слово
після тосту будь-кому за своїм бажанням;— «алаверди», гість повинен
продовжити тост, основну думку якого не можна змінювати, і закінчити
його, або знову передати комусь «алаверди». Той, хто піднімає тост,
повинен випити келих чи ріг до дна, для інших це не обов'язково.
Традиції грузинського столу не допускають негативу в словах чи у діях
відносно присутніх. Застілля в Грузії — тривалий процес. Тому, якщо ви
їстимете грузинські закуски поспіхом, можете не дочекатися основної страви.
Супи
Грузинські супи майже позбавлені овочевої гущі. Зате їхня консистенція є набагато щільнішою за звичайні супи. Дуже часто цього досягають вводячи до них жовтки або цілі яйця. Аби яйця не згорталися під час нагрівання, застосовується такий прийом: їх заздалегідь змішують в єдину емульсію з якимось кислим середовищем — натуральним кислим фруктовим соком, кислим молоком (мацоні) чи з оцтом. В ролі кислого середовища найчастіше використовується висушене пюре сливи ткемалі, що називається «тклапі». Кисле середовище застосовується в супах також тоді, коли відсутні яйця, але є доволі багато жиру чи м'яса. Це не тільки поліпшує та робить різноманітним смак страв, але й значно підвищує їхню засвоюваність.Борошняні вироби
Грузинську кухню не можливо уявити без виробів з тіста, таких як хінкалі і хачапурі. Хачапурі — гордість Грузії. Їх існує десятки видів: імеретинські, мігрельські, аджарські хачапурі, листкові хачапурі, хачапурі з квасолею (лобіиані), осетинські, хевсурські (всередину яких окрім сиру також кладуть траву). При цьому аджарські хачапурі не схожі на імеретинські. За формою вони нагадують човники, а всередині у них — яйце.Типові страви
- бастурма — шашлик по-грузинськи
- качка з айвою
- лобіо — червона квасоля із зеленню
- саціві — холодна страва з вареної курки в соусі саціві.
- ґомі — каша з кукурудзяного борошна і води
- гуда — баранячий сир, приготований у мішечках
- купати — обсмажені ковбаски з свинячого фаршу
- курча «табака» — смажена у маслі під пресом тушка курчати
- мужужі — холодний густий суп із субпродуктів
- мчаді — кукурудзяний коржик
- плов з айвою
- пхалі — подрібнена суміш з трав у горіховому соусі
- ткемалі — кислуватий соус, який виготовляється зі слив і приправлений меленою зеленню
- харчо — гострий суп з яловичини
- хачапурі — ватрушки з сиром
- хаш — гарячий густий суп з свіжих яловичих гомілок, рубця і сичуга
- хашлама — варене м'ясо з приправами
- хінкалі — різновид вареників з бараниною або яловичиною і свининою. Фарш рубають ножем до желеподібного стану
- чакапулі — печеня з молодого ягняти з овочами
- чанахі — картопля, тушкована в горщику з бараниною і баклажанами
- чахохбілі — обсмажені і тушковані у томаті шматочки птаха
- чіхірітма — суп з курки
- чурчхела — солодкі ковбаски з волоського горіху
Немає коментарів:
Дописати коментар