Традиційна таджицька кухня
У таджиків вельми популярні страви з зерна і різних бобових культур - рису, нуту, пшениці, сочевиці, квасолі, джугари, маша. Мало використовують тут гречку, перловку, вівсянку.
Дуже поширені плови і просто круп'яні каші в якості гарнірів. Плови готують різними способами в чавунних котлах-казанах, попередньо обсмажуючи в розпеченому жирі в них м'ясо і овочі (цибуля, морква), а потім додаючи крупу або навіть рублёную домашню локшину. Окремі види плову готують з додаванням нуту, айви, сухофруктів, головок часнику, виноградного листя, зерен граната.
Окремо подають різні салати зі свіжих овочів і зелені. Овочеві культури в Таджикистані представлені помідорами, огірками, морквою, картоплею, ріпою, гарбузом, редькою, кабачками, баклажанами, редькою.
Місцеві супи зазвичай дуже густі, жирні і наваристі. Інгредієнти для них (м'ясо, овочі, рис), як правило, заздалегідь обсмажують у великій кількості жиру. Готуються перші страви в Таджикистані, в основному, на м'ясному або кістковому бульйоні, рідше - на кислому молоці або відварі овочів. Також сюди додається безліч спецій.
Найпопулярніші супи - угро, шурпа, мастоба, Шавло, нарин, чолоб, Атол.
Таджики не жалеют приправ и специй. Широко используются здесь перец, барбарис, анис, шафран, зира, чеснок. Очень популярна рубленая пряная зелень (петрушка, кинза, укроп, мята, зелёный лук, щавель, базилик), свежие помидоры в качестве заправки, а также кисломолочные продукты (сузьма, катык, каймак), которые добавляют и в супы, и во вторые блюда
Дуже улюблені таджиками борошняні вироби, причому як з дріжджового, так і з прісного тіста. Традиційний хліб (тонкі коржі) готується в круглих дров'яних печах-тандир.
Великою популярністю користуються вироби з тіста з м'ясом: листкові пиріжки-самбуса, пельмені-Калуша, манти, локшина з м'ясом (лагман, Шім'а, манпар).
Інші вироби з тіста з різними спеціями і начинками або без них відварюють в киплячій підсоленій воді, готують на пару або смажать в киплячому маслі: хмиз-пиляє, тухум-барак, коржі-катлама, локшина-угро, пельмені з зеленню.
солодощі
Як у будь-якій східній країні, тут поважають солодощі і їдять їх кілька разів за трапезу.
В першу чергу це баштанні культури і фрукти в свіжому і сушеному вигляді, а також свіжі і смажені горіхи. Також тут багато солодких мучних виробів (хмиз, листкові пиріжки). Звичайно, є тут національні солодощі - різноманітна борошняна халва, традиційні цукерки-пічак, виноградний цукор-набат з прянощами, білковий крем-нішалло.
напої
Улюблений напій в країні - зелений чай в холодному і гарячому вигляді, яким починають і закінчують будь-яку трапезу. Іноді заварюють і чорний чай з молоком або маслом, так званий «шірчой». Чай п'ють без цукру, з солодощами вприкуску. Подають чай у піалах на тацях.
З інших напоїв поширені соки, фруктові відвари і шербети.
Підписатися на:
Дописи (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар